Kemik İliği Donörünün Kaydolması

Donör arşivine kayıt olunması için Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’na başvurmanız gerekmektedir. Donör kayıt formu doldurup, doku tipinin kontrol edilebilmesi amacıyla, yanak içinden alınacak bir miktar tükürük örneği kayıt için yeterlidir. 

Donör kaydı yaptıracak kişinin 18-45 yaş arası olması, KKTC kimlik kartına sahip olması ve herhangi bir ciddi rahatsızlıktan muzdarip olmaması gerekmektedir.

Daha önce kemik iliği donörü olarak kayıt olan kişilerin tekrar kayıt olmalarına gerek yoktur.

Kayıt olmak için +90 (542) 850 8700 VE +90 (542) 880 8700 telefon numaralarından bizlere ulaşarak, gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Kıbrıs Gönüllü Kemik İliği Donörleri Bankası

Kıbrıs Gönüllü Kemik İliği Bankası, Uluslararası Kemik İliği Donörleri Bankası’nın üyesi olarak, gönüllü donörlere, kemik iliği nakline ihtiyacı olup da donör arayan tüm dünyadaki hastalara nakledilmek üzere kemik iliği bağışlama fırsatını vermekle birlikte, Kıbrıslı hastalara başka ülkelerdeki gönüllü donörlerden nakledilecek olan kemik iliğinin alınmasını sağlamaktadır.

Kemik İliği Transplantasyonu (Nakli)

Kemik iliği transplantasyonu, hematolojik maligniteler ve başka hematolojik hastalıklara yakalanan hastaların tedavisi için yapılmaktadır.

Kemik iliği, vücüdun kemiklerinde özellikle de, leğen ve göğüs kemiklerinin içinde bulunan sıvı bir dokudur. Kemik iliğinin içindeki hematopoetik hücreler, lökositler, alyuvarlar ve trombositlerin üretim kaynağıdır. Kemik iliği transplantasyon prosedüründe, donörün kemik iliği, hastaya verilir ve hastanın kemik iliğinde normal, sağlıklı hücrelerin üremesi başlar.

Transplantasyonun gerçekleştirilebilmesi için, hastaya uyumlu bir donörün bulunması gerekmektedir. İki kişinin doku benzerliği, doku uyuşması antijenlerinden (HLA) belirlenir. Bu antijenler, kalıtsal ve vücudumuzun moleküler kimliğinden oluşur. Özellikle çok çeşitli olmaları nedeniyle, doku tipi aynı olan iki kişinin bulunması çok zordur.

Bir hastaya uygun donörün  bulunması  için bakılan ilk yer, %25 uyumluluk olasılığı olan kardeşlerdir. Aile çevresinden uyumlu donör bulamayan hastalar, akraba dışı uyumlu donör arayışına yönlendirilirler.

Kemik İliği Donörleri İçin Önemli Bilgiler

  • Gönüllü donör olarak kayıt olunması için, 18-45 yaş arası, KKTC kimlik kartına sahip ve bulaşıcı hastalıklar, habisler veya kalp hastalıkları gibi ciddi tıbbi rahatsızlıklara yakalanmamış olunması gerekmektedir.
  • Donör olarak kayıt olunması, tamamen gönüllü bir hareket olduğu için, donörler kararlarını değiştirebilme hakkına sahiptirler. Kişinin kendi kaydını sildirmeyi istemesi haricinde, kayıtlar 60 yaşına kadar tutulmaktadır.
  • Donör olarak kaydolmadan önce konu hakkında doğru bilgiyi alıp bunu ciddi bir şekilde düşünmeniz gerekmektedir. Zira donörün ani fikir değiştirmesi, hastanın ve ailesinin büyük bir psikolojik travma yaşamasına neden olabilir.
  • Gönüllü donör olarak, ırk, uyruk ve din ayırmaksızın dünyadaki herhangi bir hastaya kemik iliği vermeyi kabul etmeniz gerekmektedir. Mevcut bir hasta ile birinci derece akrabalık bağına sahip olunması dışında (anne, baba, kardeş) tek bir hastaya yönelik olarak kemik iliği bankasına kayıt olunamaz.
  • Kemik iliği bağışında muhtemel yan etkiler yok denilecek kadar azdır. Herhangi bir komplikasyondan kaçınma amacıyla her donör, kemik iliğini bağışlamadan önce ayrıntılı tıbbi kontrolden geçer.
  • Bağışın gerçekleştirilmesi sırasında ve sonrasında, hem donörün hem de hastanın kimliği saklı tutulur. Hiçbir donör, bu bağışına karşılık olarak ne ücret alır ne de bu süreçte mali bir yüke tabi olur. Bu bağışın tek kazancı, donörün başka bir insana hayat vermesinin paha biçilemez manevi hazzıdır.

Kemik İliği Bağışının Prosedürü

Bir donör bir hasta ile uyumlu bulunması durumunda, ileri bilgilendirme ve testlerin yapılması amacı ile çağrılacaktır. Ayrıca, donörün sağlıklı olmasının saptanması için kemik iliğinin alımından önce ayrıntılı bir tıbbi muayeneden geçirilmektedir. Bu süreçten sonra, donörün kemik iliği bağışına katılıp katılmayacağına karar verilir.

Kemik iliği alımının iki türü vardır;

  1. “Aferez” prosedürü ile donörün kanında bulunan hematopoetik kök hücrelerin alımı:

Genel olarak uygulanan yöntemdir. Kök hücrelerin alımından önceki süreçte donöre dört gün süreyle sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez aşı yapılmaktadır. Bu aşıların amacı, donörün kemiklerinde bulunan hematopoetik kök hücreleri harekete geçirerek kan dolaşımına doğru akmasına yardımcı olmaktır. Kan alımına benzer bir işlemle dolaşıma katılan kök hücreler kanın içerisinden özel bir cihaz yardımıyla ayrıştırılır ve kanı vericiye geri verilir. Uzun bir süredir uygulanmakta olan bu yöntemin verici için hiçbir tehlike taşımadığı kanıtlanmıştır.

  1. Tıbbi Operasyon ile Alım

Genel anestezi altında, ameliyathanede geniş leğen kemikleri içerisinden kemik iliği aspirasyonu yapılır. Bu prosedür kapsamında herhangi bir cerrahi ameliyat veya dikiş yoktur. Donörün tüm kemik iliğinin %5’i çıkarılır ve birkaç hafta içinde bu miktar vücut tarafından tekrar yerine konur.

 

 

Telefon: (0392) 227 0 616 – (0392) 227 0 617 ¦ Mobil: (0542) 850 87 00 ¦ Faks: (0392) 227 0 618 

E-posta: [email protected]